Fazuľová polievka na sladko s koreňovou zeleninou

Táto fazuľova polievka na sladko bola často pripravovaná mojou mamou keď sme boli deti. Keďže okrem nej sa u nás varila aj kyslá fazuľková z hnedej fazule, tak rýchlo dostala táto prívlastok sladká fazulačka. Strukoviny sú bohatým zdrojom vlákniny a tak by nemali chýbať na našom jedálničku.

Suroviny:

  • 1 šálka sušenej bielej fazule
  • 1,5 l vody
  • soľ, čierne korenie, bobkový list, rasca
  • 1 kuchynská cibuľa
  • 2 mrkvy
  • 1 petržlén
  • 2 zemiaky
  • 1/4 celeru
  • 2 PL múky
  • 2 PL oleja
  • 1 PL sladkej červenej papriky
  • petržlenová vňať

Postup:

  • Fazuľu (1 šálku) si namočíme na noc do vody.
  • Ráno vodu zlejeme, k fazuli pridáme vodu, soľ, bobkový list a pár kúskov čierného korenia a necháme variť ca. hodinu do mäkka. Kdo chce môže tento krok preskočiť a použiť 1 konzervu bielej fazule.
  • Na oleji opražíme cibuľku, pridáme na malé kúsky pokrájanú mrkvu a petržlen ako aj rovnaké množstvo celeru. Zvyknem dávať zhruba za malú šálku z každej zeleniny.
  • Zeleninu 10 minút pomaly opekáme na oleji až začne hnednúť.
  • Potom zeleninu zalejeme vývarom z fazule aj fazuľkou a pridáme aj 2 zemiaky pokrájané na drobno.
  • Dochutíme podľa potreby soľou, rascou a čiernym mletým korením.
  • Potom prikryté necháme variť spolu 40min. 
  • Do vývaru môžeme pridať takisto mäso, napríklad na drobno pokrájané údené mäso. Výborné sú tiež hovädzie kosti, tie dodajú polievke výbornú chuť.
  • Na oleji opražíme múku a vyrobíme svetlú zápražku. Potom odoberieme z ohňa a pridáme za 1PL červenej sladkej papriky.
  • Zalejeme trochou studenej vody a dobre rozmiešame, aby neboli hrudky. Potom prilejeme do polievky a necháme spolu zovrieť.
  • Na záver vyberieme kosti ak sme ich použili, pridáme na drobno pokrájanú petržlenovú vňať a kdo má rád aj trochu štiplavej papriky.

2 komentáre

  1. Podarila sa je ok

Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.