Mascarpone rezy s nutellou

Tento zákusok je úplná lahôdka, i keď nie práve málo kalorická ale pre mňa osobne ten najchutnješí spôsob využitia mascarpone. Zákusok sa doslova rozplýva na jazyku a keď sa nechá dostatočne vychladnúť, tak sa aj krásne dá krájať. U nás su naň všetci tak nedočkaví, že viac ako pol hodinu v chladničke ešte nikdy nepobudol.

Na cesto potrebujete:

  • 4 vajíčka
  • 150g kr. Cukru
  • 1 vanilkový cukor
  • ½ prášku do pečiva
  • 150g hl.múky
  • 50g kakaa
  • 100ml oleja
  • 100ml vody/studeného espressa

Na plnku potrebujete:

  • 500g mascarpone
  • 450ml mlieka
  • 2 stužovače šlahačky
  • 3 šlahačky v prášku
  • 1 vanilkový cukor
  • 2PL nutelly

Okrem toho:

  • 200ml šlahačkovej smotany
  • 200g horkej čokolády
  • horké kakao na posypanie

Postup:

  1. Bielka vyšľaháme do tuhého snehu a odložíme stranou.
  2. Žĺtka vyšľaháme s cukrom a vanilkovým cukrom do penista. Pridáme olej a ďalej šlaháme.
    Potom pridáme suché komponenty- múku, kakao a prášok do pečiva a dobre premiešame. Následne pridáme kávu, premiešame.
  3. Na záver zľahka vmiešame bielkový sneh a jemne ho zapracujeme.
  4. Cesto vylejeme do obdlžníkovej formy na pečenie (ja mám rozmer 33×25) a pečieme v predhriatej rúre pri 160°C pokiaľ nezačne piškóta voniať (ca 40min.).
  5. Potom vyberieme a necháme vychladnúť. Keď je korpus studený, prekrojíme ho pozdĺžne na polovičku.
  6. Okolo spodnej časti cesta umiestnime cukrárenskú obruč.
    Na plnku najskôr vyšľaháme mlieko so šlahačkamy v prášku, vanilkovým cukrom a stužovačom šlahačky do tuha. Pridáme mascarpone a dobre premiešame.
  7. Polovičku plnky nanesieme na spodný korpus a naňho položíme vrchné cesto.
  8. Do zvyšnej plnky pridáme 2 PL nutelly a dobre premiešame. Nanesieme na vrchné cesto.
  9. Na záver si vyrobíme polevu. Na to zohrejeme šľahačkovú smotanu (nesmie zovrieť len sa nahriať), pridáme na malé kúsky pokrájanú čokoládu a dobre premiešame, až pokiaľ nevznikne hladká tekutá poleva. Tú pomocou lyžičky nanesieme na vrchnú plnku a rozotrieme.
  10. Zákusok necháme najlepšie niekoľko hodín v chlade stuhnúť (potom sa ľahko krája, najlepšie horúcim nožom). Pred servírovaním posypeme ešte polevu horkým kakaom na pečenie.

Alternatívne možno tiež korpus neprekrojiť ale len naňho navrstviť vanilkovú vrstvu, potom nutellovú a na záver polevu.

9 komentárov

  1. Pingback: Studená mascarpone torta – recepis.sk

  2. Dobrý deň,
    Akurát som dorobila Váš koláč presne podľa receptu, na obrázku vyzerá veľmi dobre, ale skutočnosť je úplne iná.
    Cesto bolo veľmi hutné a poriadne sa nezdvihlo a krém úplna katastrofa( vôbec nie je hladký) nikdy nepoužívam šľahačku v prášku a ani stužovač, no urobila som to presne ako bolo v recepte a úplná katastrofa
    Pečiem už niekoľko rokov a nikdy som sa nehanbila za svoj zákusok a asi aby som sa nehanbila myslím, že skončí v koši.
    Len škoda, že mal byť na narodeniny

    • lydia.argilli

      To má veľmi mrzí, toto je absolútny favorit medzi mojími receptami, už ho pieklo desiatky mojích známych a všetci si vychvalovali, vždy podľa tohto receptu. Ja som ho piekla opäť cez vianoce a ako vždy veľký úspech u celej rodiny. Držím palce nech sa budúce pečenie lepšie vydarí a všetko dobré v novom roku!

  3. Tak toto je zamňa najlepší koláč , idem ho robiť už po 6ty krát ?

  4. alojzia1952@gmail.com

    Koláč je fantastický ale my sme si urobili cesto z dvoch dávok aby bolo na celom plechu chutí vynikajúco není moc sladký a do cesta treba priliať trošku viac kávy lebo bolo cesto trošku hustejšie ale odporúčam každému

  5. Je to fantastický koláč my sme robili cesto zo dvoch dávok aby bolo na celom plechu treba trošku priliať kávy do cesta lebo je trošku hustejšie

  6. Pingback: Môj najpopulárnejší dezert - Mascarpone rezy s nutellou, videorecept - recepis.sk - Keď tradície chutia

Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*