HomePecieme Koláče Štrúdla s orechovo-jablkovou plnkou

Štrúdla s orechovo-jablkovou plnkou

Posted in : Koláče, Pecieme on by : lydia.argilli Značky:, ,

Výroba štrúdle je vyžaduje veľa trpezlivosti a určite aj už trochu cviku. Cesto však možno aj vygúľať a tak naplniť, takže ani začiatočníci by sa nemuseli báť vyskúšať túto dobrotu. Samozrejme, že ťahaním sa dosiahne omnoho tenšie cesto ako gúľaním, takže aj táto technika stojí za vyskúšanie.

Na cesto potrebujete:

  • 250g hl.múky
  • 1 vajíčko
  • 20g masla
  • Štipka soli
  • Vlažná voda

Na plnku potrebujete:

  • 3 ošúpané jablká
  • 150g postrúhaných orechov (napr. vlašských)
  • 3-4 PL cukru
  • škorica
  • 30g roztopeného masla

Postup:

  1. Vypracovať z ingrendiencií vláčne cesto a prikryť ho nahriatou nerezovou nádobou. Potom cesto gúlať na čo možno najtenšie a kdo chce ešte tahať, tak položí cesto najlepšie na utierku a podkladá ruky pod cesto a tak pomalými pohybmi ťahá. Je dôležté dávať pozor aby sa cesto netrhalo.
  2. Na plnku jablká ošúpať a postrúhať na drobno. Za 1PL masla roztopiť v hrnci, pridať jablká a cukor a spolu dusiť do mäkka. Dochutiť škoricou a pridať postrúhané orechy. Zmes nechať vychladnúť.
  3. Cesto potrieť roztopeným maslom a na jednu stranu naniesť pozdĺžne plnku. Potom pomocou utierky pomaly šträdlu zatočiť a pozorne preložiť na plech. Povrch štrúdle pomazať ešte zvyšným maslom a potom nechať v trúbe pri 180°C piecť do zlatista (v závislosti od hrúbky cesta ca.25 min.)

Najlepšie chutí ešte teplá s vanilkovou zmrzlinou.

Please follow and like us:

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial