Toto je tradičný cheesecake, ktorý sa pečie v rusku. Akiste sa počas komunizmu dostal aj ku nám, lebo veľmi podobný piekla aj moja stará mama. Určite stojí za vyskúšanie.
Na cesto potrebujete:
- 350g hl. Múky
- 1 vajíčko
- 100g kr.cukru
- 1 vanilkový cukor
- 250g masla izbovej teploty
- 3PL kakaa
Na plnku potrebujete:
- 500g hladkého tvarohu
- 250g mascarpone
- 4 vajíčka
- 100g práškového cukru
- 3PL kukuričného škrobu alebo vanilkového pudingu
- 1 vanilkový cukor
Postup:
- Vajíčka vyšlahať s cukrom a vanilkovým cukrom do penista. Pridať mäkká maslo ako aj kakao a múku a vypracovať hladké cesto. To potom zabaliť do fólie a nechať chvílu stuhnúť v chladničke.
- Medzitým zmiešať tvaroh, mascarpone, cukor, vanilkový cukor vajíčko a škrob do hladkej zmesy.
- Keď je cesto tuhšie, tak odobrať 2/3 a rovaľkať ich medzi 2 papiermy na pečenie na rozmer plechu. Ja som použila obĺžnikový plech s rozmerom 33×23. Cesto aj s papierom na pečenie vložiť do plechu a jemne ho pritlačiť.
- Potom na kakaové cesto vyliať tvarohovú zmes a zarovnať. Na vrch potom klásť zo zvyšného kakavého cesta malé trhance a tie jemne zalačiť do tvarohovej zmesy.
- Potom nechať cheesecake piecť pri 180°C do zhnednutia (ca.35min.)
Moja stará mama namiesto trhancov nastrúhala na vrch cesto hrubým struhlíkom. Na to je najlepšie nechať cesto aspoň na pár minút v mrazničke aby úplne stuhlo a aby sa lepšie strúhalo.