Rýchle jedlo, výborné na varenie počas týždňa. Prílohy ku guľkám možno voľne variovať podľa chuti – od cestovin, cez ryžu až po zemiaky.
Na guľky potrebujete:
- 250g hov. Mletého mäsa
- 15g strúhaného parmezánu
- 3-5PL jemných ovsených vločiek
- 1 vajíčko
- 1 žemla
- Soľ, čierne korenie, grilovacie korenie, sušené chilli
Na omáčku potrebujete:
- 700ml rajčinovej štavy alebo passaty
- 1 cibuľu
- 2 strúčiky cesnaku
- Zeleninu pokrájanú na drobno podľa chuti (rajčiny, papriky, mrkva)
- Soľ, cukor, čierne korenie
- Sušený cesnak, tymián, bazalka a oregano
Postup:
- Žemlu rozthať na menšie kúsky a ponoriť na 5min do vody. Potom vložiť do sítka a všetko vodu vytlačiť.
- Hovedzie mäso zmiešať s vajíčkom, žemlou, postrúhaným parmezánom ako aj ovsenými vločkami (pridať toľko aby bola pevnejšia nie moc vlhká konzistencia).
- Potom zmes dochutiť soľou, čierným a grilovacím korením ako aj čili a rukamy vytvarovať guľky (ja robím zhruba veľké ako pinpongové loptičky). Tie potom zprudka opražiť na oleji zo všetkých strán pokiaľ zhnednú a odložiť stranou.
- Do tej istej panvice pridať pokrájanú cibuľku a cesnak a krátko spolu opražiť. Potom pridať zvyšnú zeleninu pokrájanú na drobno a 5min. Spolu podusiť. Pridať rajčinovú šťavu a dochutiť koreninami a cukrom podľa chuti. Šťavu nechať aspoň 10min. Na najnižšom ohni v uzavretom hrnci variť aby bola zelenina mäkká.
- Na záver pridať do hotovej omáčky guľky. Pred servírovaním ešte guľky posypať postrúhaným parmezánom.