Holandská omáčka má všestranné využitie a výborné sa hodí na zapekanie zeleniny- napríklad v tomto prípade zemiakov a karfiolu. Domácu omáčku možno pripraviť relatívne rýchlo a tak by si ju človek mal z času na čas dopriať- takto zapečená zeleniná má výbornú chuť a arómu. Tato omáčka je tiež vhodná na poliatie varenej či dusenej zeleniny (zelené fazuľky, brokolica, špargla…).
Holandská omáčka:
- Táto omáčka sa vyrába za šľahania nad parou, takže najskôr treba dať nádobu na šľahanie (najlepšie z nerezu) nad hrniec s vodou a počkať pokiaľ zovrie až potom začať šľahať.
- 100 g masla nechať nad parou úplne rozpustiť. Potom za stáleho šľahania (to je dôležité inak sa omáčka sekne!) postupne pridávať 6 žĺlkov.
- Šľahať až pokiaľ nedosiahne omáčka krémovitú konzistenciu. Potom odobrať z pary, pridať šťavu z 1 citróna ako aj soľ a čierne korenie.
Postup:
- Na množstvo ako na obrázku som použila 1/2 karfiolu, 6 zemiakov a ca 150g syru.
- Karfiol rozobrať na ružičky. Zemiaky ošúpať a pokrájať na hranolky. Potom nechať oboje 10min. predvariť v osolenej vode.
- Zeleninu zliať z vody a dať do vymastenej zapekacej nádoby. Následne poliať omáčkou ako aj 200ml smotany na varenie. Na záver posypať strúhaným syrom (ja som použila cheddar).