HomeHlavné jedlá slané Bezmäsité jedlá Zapečené zemiaky s karfiolom v domácej holandskej omáčke

Zapečené zemiaky s karfiolom v domácej holandskej omáčke

Posted in : Bezmäsité jedlá, Hlavné jedlá slané on by : lydia.argilli Značky:,

Holandská omáčka má všestranné využitie a výborné sa hodí na zapekanie zeleniny- napríklad v tomto prípade zemiakov a karfiolu. Domácu omáčku možno pripraviť relatívne rýchlo a tak by si ju človek mal z času na čas dopriať- takto zapečená zeleniná má výbornú chuť a arómu. Tato omáčka je tiež vhodná na poliatie varenej či dusenej zeleniny (zelené fazuľky, brokolica, špargla…).

Holandská omáčka:

  1. Táto omáčka sa vyrába za šľahania nad parou, takže najskôr treba dať nádobu na šľahanie (najlepšie z nerezu) nad hrniec s vodou a počkať pokiaľ zovrie až potom začať šľahať.
  2. 100 g masla nechať nad parou úplne rozpustiť. Potom za stáleho šľahania (to je dôležité inak sa omáčka sekne!) postupne pridávať 6 žĺlkov.
  3. Šľahať až pokiaľ nedosiahne omáčka krémovitú konzistenciu. Potom odobrať z pary, pridať šťavu z 1 citróna ako aj soľ a čierne korenie.

Postup:

  1. Na množstvo ako na obrázku som použila 1/2 karfiolu, 6 zemiakov a ca 150g syru.
  2. Karfiol rozobrať na ružičky. Zemiaky ošúpať a pokrájať na hranolky. Potom nechať oboje 10min. predvariť v osolenej vode.
  3. Zeleninu zliať z vody a dať do vymastenej zapekacej nádoby. Následne poliať omáčkou ako aj 200ml smotany na varenie. Na záver posypať strúhaným syrom (ja som použila cheddar).
Please follow and like us:
[Total: 0    Average: 0/5]

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial