HomeHlavné jedlá slané Pečené kurča s plnkou pod kožou

Pečené kurča s plnkou pod kožou

Posted in : Hlavné jedlá slané, Mäsité jedlá on by : lydia.argilli Značky:, ,

Takto pripravovala kurča moja babka pri slávnostných udalostiach a bola to delikatesa. Od nej sa to naučil a moja mama a ja som tretia generácia, ktorá sa tejto technike podučila.

Na plnku potrebujete:

  • 5 plátkov toastového chleba alebo 2 žemle
  • 1 vajíčko
  • 4-5ks kuracích pečienok (kdo nemá rád vynechá)
  • Petržlenová vňať pokrájaná na drobno
  • Soľ, čierné korenie

Okrem toho potrebujete tiež:

  • 1 kurča
  • zemiaky prípadne krúžky cibule
  • voda na podliatie

Postup:

  • Toastový chlieb potrhať na menšie kúsky a ponoriť do vody na pár minút. Potom chlieb dať do sítka a všetku tekutinu z neho vytlačiť. Zmiešať s vajíčkom, na drobno pokrájanými pečienkami, vňaťou a dochutiť soľou a korením.
  • Kura dobre umyť, osušiť kuchynskou utierkou a pomocou ukazováka pomaly nadvihnúť kožu tak aby tam vznikol vzduchový priestor. To urobiť na oboch stranách (na strane kde sú kuracie prsia aj na chrbte a stehnách kurčaťa). Pritom dbať na to, aby sa koža nepotrehala.
  • Plnku prstamy pomaly plniť do predpripraveného priestoru medzi kožou a kuraťom. Po naplnení ešte zvrchu dobre pomasírovať aby bola plnka rozložčná rovnomerne.

  • 2 pl masla rouztopiť a zmiešať s korením na pečené kurča (1-2PL) ako aj so soľou a čierným korením. Potom naniesť zmes na kožú kurčaťa a z oboch strán dobre rozotrieť.
  • Kura vložiť do pekáča, podliať 1 pohárom vody a kde chce môže vyplniť priestory zemiakmi pokrájanými na drobno. Potom zakryté najskôr 1,5 hod. Dusiť. Pekáč otvoriť, na kurča dať ešte za 2 pl masla a nechať otvorené dopiecť do chrumkava (ca.20min.)
  • Ja som dala okrem zemiakov ako prílohu tiež uvarenú ryžu a mirabelový domáci kompót.  

 

Please follow and like us:

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial