Dostala som chuť na tieto výborné šťavnaté cestoviny, ktoré sú naozaj nenáročné na prípravu, asi preto ich tak v USA obľubujú aj menej zdatné kuchárky. Vďaka veľa syru a omáčky nie su také suché ako bežne zapečené cestoviny.
Suroviny:
- 2Pl múky
- 2Pl masla
- 150ml vody alebo vývaru (zeleninový)
- 150ml mlieka/ sladkej smotany
- 150g tvrdého syru
- Cestoviny + voda + soľ
Postup:
- Cestoviny uvarte v osolenej vode do mäkka. Vodu sceďte a trochu vody z cestovín odložte bokom.
- Na panvici rozohrejte 2 PL masla s trochou oleja. Pridajte 2 Pl múky a urobte svetlú zápražku.
- Pridajte 1 šálku mlieka a dobre premiešajte (najlepšie mimo ohňa), aby v omáčke neboli hrudky. Potom pridajte vodu alebo vývar na cestoviny a za stáleho miešania nechajte na sporáku zovrieť.
- Dochutíme čiernym korením a 1 lyžičkou sušenej horčice (kto nemá, vynechá), ako aj chilli podľa chuti. Nepridávajte soľ!!! – Voda na cestoviny je už slaná.
- Nechajte variť za stáleho miešania, kým sa nevytvorí krémová omáčka.
- Medzitým nastrúhame 150 g tvrdého syra. V Amerike sa používa syr čedar, ktorý dodá jedlu krásnu farbu. Môžete ho však nahradiť aj syrom gouda alebo ementál. 2/3 syra vložte do omáčky a miešajte, kým sa nerozpustí.
- Potom zmiešajte s cestovinami a nalejte do vymastenej zapekacej misy.
- Posypte zvyšným syrom a pečte pri 200 °C, kým syr nezozlátne (15-20 minút).
- Najlepšie chutia ešte horúce. Cestoviny môžete obmieňať podľa chuti, napríklad pridaním brokolice alebo hrášku.
Ideálnou prílohou sú mäsové guľky s parmezánom. Na to zmiešať hovädzie mleté mäso (ca 250g) so 3pl strúhaeho parmezánu, soľou (stačí málo kedže parmezán je slaný), čiernym korením, vajíčkom a strúhankou. Vytvarovať guľky a opiecť zo všetkých strán na oleji do zlatista.
Ak aj vy často máte dilemu čo navariť bezmäsito a nechcete hneď siahnúť po sladkých pokrmoch ako palacinky, či buchty, tak táto Zbierka receptov vás určite inšpiruje.
Nájdete tu 25 chutných slaných bezmäsitých receptov na každodenné varenie.
Zakúpte si túto E-knihu za symbolickú sumu tu.
Kde ma nájdete na sociálnych sieťach
Novinky
Populárne recepty
Obľúbené produkty
Plán varenia na 1 mesiac, jedálniček na prípravu jedál
Predstavte si to: namiesto toho, aby ste každý deň vymýšľali, čo uvariť pre svoju rodinu, máte k dispozícii komplexný plán na celý mesiac. S týmto mesačným plánom prípravy jedál zamávate na rozlúčku obávanej otázke “Čo bude na večeru?” a privítate úspech pri jedle bez námahy. Riešenie vášho každodenného varenia je Mesačný jedálniček na prípravu jedál!…
Zápisník receptov
Zápisník receptov, ktorý Vás bude sprevádzať pri vašom každodennom varení. Zápisník je vo formáte A5 a obsahuje 100 strán na vlastné recepty ako aj 15 bonusových receptov zo stránky www.recepis.sk a prehľad náhradných surovín pri pečení.
228 na sklade
Kurz varenia pre začiatočníkov: Naučte sa ako pripraviť bulgur, ryžu, kuskus či tarhoňu
V tomto obsiahlom online kurze ťa krok za krokom naučím – Ako pripraviť ryžu? Ako pripraviť bulgur? Ako pripraviť tarhoňu? Ako pripraviť kuskus? Ako pripraviť pohánku? Či už si v kuchyni začiatočník, alebo si len chceš rozšíriť svoj kulinársky repertoár, vďaka týmto jednoduchým lekciám dokážeš vytvoriť chutné prílohy, ktoré pozdvihnú úroveň každého jedla.
Najnovšie recepty
-
Šťavnaté kuracie špízy
Kuracie prsia možno pripraviť vskutku rýchlo, u nás doma je okrem prípravy kuracích pŕs na prírodno obľúbená aj pírprava formou špízou. To skvelé na nich je, že môžete ich obohatiť o akúkoľvek zeleninu, ktorá vám chutí a takisto môžete tak deťom prepašovať dodatočnú porciu zeleniny do ich stravy.
-
Šošovicový šalát
Tento šalát je chutnou prílohou, ktorá aj zasýti. Jeho príprava je nenáročná. Podobne ako pri cestovinových šalátoch a tu odporúčam uvariť šošovicu al dente, teda nie úplne do mäkka, aby sa počas miešania nerozmágala.
-
Kokosový koláč s jahodami
Už ste niekedy vyskúšali kombináciu jahôd a kokosu? Podľa mňa sa tieto 2 suroviny skvelo k sebe hodia a chuťovo dopĺňajú. Tak aj v tomto koláči, ktorý spája intenzívnu chuť kokosu so sviežou chuťou jahôd.