Tieto rezy sú nenáročné na prípravu a chuť a vôňa maslového cesta sú výborným doplnkom každého posedenia pri káve.
Linecké cesto:
- 300 hladkej múky
- 1 vajíčko
- 100g kr. Cukru
- 125g masla izbovej teploty
- Citrónová kôra
- Vanilka alebo 1 vanilkový cukor
- 1-2PL mlieka
Plnka:
- 100g kr. Cukru
- 2PL vody
- 2PL medu
- 100 g orechov (vlasských/mandlí)
- 200g rozdrvenej piškóty
- 120g masla
- 2 PL jahodovej marmelády
- 3 PL kakaa
Poleva:
- 200g práškového cukru
- Citrónová šťava z ½ citróna
Postup:
- Vajíčko vyšlahať s cukrom do penisra. Pridať vanilku, citrónovú kôru, maslo a múku a vypracovať hladké cesto. Ak sa drolí pridať trošku mlieka.
- Cesto rozdeliť na 2 časti a tie potom rozgúlať medzi 2 papiermy na pečenie na tenko. Každý plát by mal dosiahnúť rozmery vo veľkosti 23x33cm.
- Potom pripraviť plnku. Na to nechať cukor s vodou a medom karamelizovať. Karamel sa nesmie miešať, len pohybom hrnca jemne pohybovať až pokiaľ nezažne hnednúť.
- Potom pridať do karamelu postrúhané orechy ako aj maslo, taktiež marmeládu a nechať na najnižšom stupni ešte za miešania spolu zohrievať až pokiaľ sa maslo úplne neroztopí a vznikne homogénna masa. K tej potom pridať rozdrtené sušienky (ja som mala zvyšok piškótového cesta, tak som použila to) ako aj kakaao a ešte teplú plnku naniesť na spodný plát lineckého cesta.
- Na záver položiť na plnku vrchný plát cesta a nechať spolu pri 180°C zapiecť do hneda (ca.20min.). Potom nechať vychladnúť.
- Na polevu preosiať cukor a prilievať doňho po lyžičkách citrónovú štavu. Zakaždým dobre premiešať. Pridávať až pokiaľ nevznikne lepkavá ale nie moc tekutá hmota a tú naniesť na vrchný plát a nechať zaschnúť.