Výborná pochúťka, ktorú najlepšie chutí čertvo vybraná z trúby. U nás sa podáva so šálkou mlieka.
Na cesto potrebujete:
- 500g hladkej múky
- Štipka soli
- 4 PL kr. Cukru
- 20g čerstvého droždia
- 160ml teplého mlieka
- 70g rozpusteného masla
- 20g rozpusteného masla na pomazanie
- Marmeláda podľa chuti (ja som použila marhuľovú a jahodovú)
Postup
- Mlieko nahriať (má byť teplé ale nie horúce), pridať rozdrobené droždie a cukor, dobre premiešať a prikryté nechať stáť 10min. Pokiaľ sa vytvorí kvások.
- Múku zmiešať so soľou a maslom a postupne pridať kvások. Nechať miesiť v kuchynskom robote aspoň 10min. Pokiaľ vznikne elastické cesto. Potom cesto zakryť najlepšie mokrou utierkou a nechať hodinu v teple kysnúť.
- Nakysnuté cesto jemne rozgúlať a vytvoriť valec. Valec rozkrájať na 12 rovnako veľkých dielov. Každý kus potom rozgúlať, do stredu dať za lyžicu marmelády a strany cesta spolu dobre spojiť. Potom vytvarovať guľku a tú položiť na vymastenú formu na pečenie. Dôležié je klásť guľky s dostatočným odstupom, lebo počas pečenia ešte narastú (p.obrázok).
- Potom pomastiť povrch buchiet zvyšným rozpusteným maslom a piecť pri 200°C do zlatista (ca. 25 min.).
Pingback: Parené buchty ako od babky - recepis.sk