Poľské pirohy

Posted in : Bezmäsité jedlá, Hlavné jedlá slané on by : lydia.argilli Značky:, , ,

Výborné tradičné poľské jedlo, ktoré je síce trošku pracnejšie na prípravu ale výsledok stojí za to. Hotové pirohy možno aj zamraziť a dopriať si podľa chuti.

Na cesto potrebujete:

  • 500g hl. Múky
  • 40g roztopeného masla (studeného)
  • 200ml vlažnej vody
  • 1 vajíčko
  • 1čl soli

Plnka:

  • 5 menších varených zemiakov
  • 100g jemného tvarohu
  • 1 cibuľka opražená do zlatista
  • Soľ, čierne korenie

Postup:

  1. Múku zmiešať s maslom, vajíčkom a soľou a postupne primiešávať vodu. Pridať len toľko vody aby vzniklo hladké cesto (teda nie celú vodu hneď vliať ale trochu nechať stranou a prilievať len na záver podľa potreby).
  2. Potom cesto miesiť, najlepšie kuchynským robotom, aspoň 10 min. Cesto zakryť a nechať aspoň pol hodinu odpočívať.
  3. Potom cesto na pomúčenej pracovnej doske rozvaľkať na čo najtenšie a vykrojiť kruhy.
  4. Na plnku roztlačiť uvarené zemiaky na kašu. Pridať orestovanú cibuľku, tvaroh, soľ a čierne korenie a dobre premiešať.
  5. Na každý kruh cesta položiť za 1čl plnky  a preložiť na polku. Potom stranu cesta dobre uzavrieť, buď vidličkou alebo špeciálnou vykrajovačkou na pirohy (p.obrázok).
  6. Vo veľkom hrnci zohriať 5l vody pokiaľ zovrie. Pirohy potom vložiť do vrelej osolenej vody a variť na miernom ohni ca 10min.
  7. Hotové pirohy vybrať z vody a poliať roztopeným maslom alebo olejom.
  8. Pirohy možno tiež opiecť v panvici, ale chutné sú aj len varené.

Na servírovanie som použila kyslú smotanu rozmiešanú s trochou mlieka a soľou a zvyšok restovanej cibuľky.

Please follow and like us:

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *