Výborné tradičné poľské jedlo, ktoré je síce trošku pracnejšie na prípravu ale výsledok stojí za to. Hotové pirohy možno aj zamraziť a dopriať si podľa chuti.
Na cesto potrebujete:
- 500g hl. Múky
- 40g roztopeného masla (studeného)
- 200ml vlažnej vody
- 1 vajíčko
- 1čl soli
Plnka:
- 5 menších varených zemiakov
- 100g jemného tvarohu
- 1 cibuľka opražená do zlatista
- Soľ, čierne korenie
Postup:
- Múku zmiešať s maslom, vajíčkom a soľou a postupne primiešávať vodu. Pridať len toľko vody aby vzniklo hladké cesto (teda nie celú vodu hneď vliať ale trochu nechať stranou a prilievať len na záver podľa potreby).
- Potom cesto miesiť, najlepšie kuchynským robotom, aspoň 10 min. Cesto zakryť a nechať aspoň pol hodinu odpočívať.
- Potom cesto na pomúčenej pracovnej doske rozvaľkať na čo najtenšie a vykrojiť kruhy.
- Na plnku roztlačiť uvarené zemiaky na kašu. Pridať orestovanú cibuľku, tvaroh, soľ a čierne korenie a dobre premiešať.
- Na každý kruh cesta položiť za 1čl plnky a preložiť na polku. Potom stranu cesta dobre uzavrieť, buď vidličkou alebo špeciálnou vykrajovačkou na pirohy (p.obrázok).
- Vo veľkom hrnci zohriať 5l vody pokiaľ zovrie. Pirohy potom vložiť do vrelej osolenej vody a variť na miernom ohni ca 10min.
- Hotové pirohy vybrať z vody a poliať roztopeným maslom alebo olejom.
- Pirohy možno tiež opiecť v panvici, ale chutné sú aj len varené.
Na servírovanie som použila kyslú smotanu rozmiešanú s trochou mlieka a soľou a zvyšok restovanej cibuľky.