HomeSladké hlavné jedlá Ryžový nákyp s mandlami

Ryžový nákyp s mandlami

Posted in : Sladké hlavné jedlá on by : lydia.argilli Značky:, ,

Tento nákyp je pre mna absolútna detská klasika. Dá sa variovať na najrozličnejšie spôsoby – s jablkamy, hruškamy, malinamy, jahodamy.. a takisto tiež pripraviť aj bez ovocia a poliať omáčkou podľa chuti. V tomto prípade som robila čistý nákyp s omáčkou pripavenej z brusnicového kompótu.

Na prípravu tohto rýchleho nákypu potrebujete:

  • 500ml mlieka
  • 100ml sladkej smotany
  • 200g ryže (bez oplachovania, škrob je v tomto prípade žiadaný)- najlepšie použiť ryzotovú ryžu
  • 3-4PL kr.cukru
  • ½ balenia škoricového cukru
  • 50g masla
  • 1 PL kukuričného škrobu
  • 2 malé vajíčka
  • 100g sekaných mandlí
  • 2PL Trstinový cukor

Postup:

  1. Ryžu zaliať mliekom a smotanou, pridať kryštálový cukor a štipku soli a nechať zovrieť, potom na miernom ohni variť 20 min. do zmäknutia ryže.
  2. Do horúcej ryže pridať na malé kúsky pokrájané maslo a lyžicu škrobu, dobre premiešať a nechať vychladnúť.
  3. Potom ryžu zmiešať s vajíčkami a škoricovým cukrom, vyliať do maslom vymastenej formy a povrch posypať mandlami. Na mandle položiť ešte zopár kúskov masla a posypať cukrom. Potom nechať piecť pri 180° do zlatista (ca 30min.). Vďaka cukru na mandliach ostanú mandle krásne karamelizované.
  4. Na omáčku som zohriala brusinkový kompót, osladila podľa potreby a zahustila 2 PL škrobu rozmiešanom v troche vody.
Please follow and like us:
[Total: 0    Average: 0/5]

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial