9 októbra, 2018
Špenátové halušky s omáčkou z údeného syra

Výborné, jednoduché jedlo bohaté na železo.
Potrebujete:
- 200g čerstvého špenátu
- 1 cibuľa
- 150ml vody
- 1 PL soľ
- 1 vajíčko
- Ca 300g hrubej múky
Na omáčku:
- 3PL masla
- 3PL hl. Múky
- 200ml vývaru
- 100ml sladkej smotany
- 50g údeného syra
- Soľ, čierne korenie
Postup:
- Cibuľu opražiť do zlatista na troche oleja a pridať špenátové listy pokrájané na menšie kúsky. Nechať spolu 2min dusiť. Medzitým dochutiť soľou a čierným korením, kdo ma rád pridá tiež sušený cesnak.
- Keď špenát zmenší svoj objem, vypnúť sporák a zaliať vodou. Nechať dobre vychladnúť. Studenú špenátovú zmes potom rozmixovať ponorným mixérom do hladka.
- Ca 2 litre vody nechať zovrieť. Keď zovrie pridať 1 PL soli.
- Medzitým vložiť studený a rozmixovaný špenát do misky, pridať vajíčko, soľ a postupne prisýpať múku a zakaždým dobre vareškou premiešať. Keď je cesto tak tuhé, že sa na vareške začne lepiť a aj chvíľku ostane prilepené (p.obrázok), tak je pripravené na varenie.
- Haluškovačom vytvoriť halušky a tie nechať variť vo vode pokiaľ nevyplávajú na povrch (ca.2min.). Potom ich vybrať z vody a poliať výdatne olejom aby sa nezlepili.
Na omáčku najskôr opražiť múku s maslom a keď začne zmes dostávať zlatistú farbu, tak zaliať vývarom a odložiť zo sporáka. Dobre rozmiešať pokiaľ zaniknú všetky hrudky. Priliať smotanu a vrátiť na šporák. Pridať pokrájaný alebo postrúhaný tvrdý syr a za miešania nechať zovrieť. Na záver dochutiť soľou a čierným korením.
Ako toping som použila na melé kúsky pokrájané opražené morčacie prsia, chutné sú halušky len s omáčkou.
Please follow and like us: