HomeHlavné jedlá slané Bezmäsité jedlá Špenátové halušky s omáčkou z údeného syra

Špenátové halušky s omáčkou z údeného syra

Posted in : Bezmäsité jedlá, Hlavné jedlá slané, Základné recepty on by : lydia.argilli Značky:,

Výborné, jednoduché jedlo bohaté na železo.

Potrebujete:

  • 200g čerstvého špenátu
  • 1 cibuľa
  • 150ml vody
  • 1 PL soľ
  • 1 vajíčko
  • Ca 300g hrubej múky

 Na omáčku:

  • 3PL masla
  • 3PL hl. Múky
  • 200ml vývaru
  • 100ml sladkej smotany
  • 50g údeného syra
  • Soľ, čierne korenie

 

Postup:

  1. Cibuľu opražiť do zlatista na troche oleja a pridať špenátové listy pokrájané na menšie kúsky. Nechať spolu 2min dusiť. Medzitým dochutiť soľou a čierným korením, kdo ma rád pridá tiež sušený cesnak.
  2. Keď špenát zmenší svoj objem, vypnúť sporák a zaliať vodou. Nechať dobre vychladnúť. Studenú špenátovú zmes potom rozmixovať ponorným mixérom do hladka.
  3. Ca 2 litre vody nechať zovrieť. Keď zovrie pridať 1 PL soli.
  4. Medzitým vložiť studený a rozmixovaný špenát do misky, pridať vajíčko, soľ a postupne prisýpať múku a zakaždým dobre vareškou premiešať. Keď je cesto tak tuhé, že sa na vareške začne lepiť a aj chvíľku ostane prilepené (p.obrázok), tak je pripravené na varenie.
  5. Haluškovačom vytvoriť halušky a tie nechať variť vo vode pokiaľ nevyplávajú na povrch (ca.2min.). Potom ich vybrať z vody a poliať výdatne olejom aby sa nezlepili.

Na omáčku najskôr opražiť múku s maslom a keď začne zmes dostávať zlatistú farbu, tak zaliať vývarom a odložiť zo sporáka. Dobre rozmiešať pokiaľ zaniknú všetky hrudky. Priliať smotanu a vrátiť na šporák. Pridať pokrájaný alebo postrúhaný tvrdý syr a za miešania nechať zovrieť. Na záver dochutiť soľou a čierným korením.  

Ako toping som použila na melé kúsky pokrájané opražené morčacie prsia, chutné sú halušky len s omáčkou.  

Please follow and like us:

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *