HomeHlavné jedlá slané Bezmäsité jedlá Talianské kremové risotto s grilovanou zeleninkou marinovanej s levandulou a tymiánom

Talianské kremové risotto s grilovanou zeleninkou marinovanej s levandulou a tymiánom

Posted in : Bezmäsité jedlá, Hlavné jedlá slané, Základné recepty on by : lydia.argilli Značky:, , ,

Talianské risotto je krásne krémovité a nieje problém ho pripraviť doma. Jedinou nevýhodou je zlá skladnosť, chutí len čerstvé, státim sa mení jeho konzistencia a žiaľ aj chuť. Čerstvo servírované je to však veľká dobrota. Pre tých, čo ešete risotto nerobili, pripájam uvodom zopár rozdielou v porovnaní s prípravou klasickej ryže (guľatá, basmati, atď.): 

  • pri risotte sa používa špeciálna ryža, ktorá má väčšie a plnšie zrkná
  • ryža sa nesmie pred použitím umyť, škrob je v tomto pokrme žiadaný
  • namiesto vody sa pridáva postupne bujón – ja pouzivam hovädzí
  • množstvo aj čas varenia sú takisto rozdielne: normálna (guľatá) ryža potrebuje 20min., risotto ca 35-40min.
  • na risotto treba ca 5-nasobok tekutiny ako ryze
  • normálna ryža sa pri varení nemieša, pri risotte je dobré zmes po každej pridanej šálke premiešať
  • takisto sa na rozdiel od normálnej ryže, ktorá sa varí zakrytá, varí risotto v odokrytom hrnci
  • risotto sa podáva vždy čerstvé

Recept na risotto:

  1. 1 cibuľu pokrájať a opražiť do hneda.
  2. Pridať za šálku neumytej risotto ryže a chvíľku spolu opražiť. Potom zaliať 1 šálkou bujónu a premiešať. Nechať nabopnať pokiaľ vsaje ryža všetkú tekutinu.
  3. Potom opäť pridať za šálku bujónu. Opakovať až pokiaľ ryža úplne nezmäkne (ca 35min).
  4. Na záver dochutiť soľou, čiernym korením. Pridať tiež za 2Pl masla ako aj za 1-2 šálky postruhaného parmezánu a dobre premiešať.
  5. Dá sa jesť už takéto ale možno k nemu pridať zeleninu podľa chuti (uvarený hrášok, dusenú cukinu, šparglu, špenát, atď.)

 Pečenú zeleninu možno pripraviť nasledovne:

Ja som použila malú hokkaido tekvičku a cukinu z mojej záhrady.

  1. Zeleninu pokrájať na menšie kusy a obaliť v marináde. Marináda pozostáva z: olej, soľ, čierne korenie, sušený cesnak, chilli a zopár kvietou levandule a tymiánu (z oboch som použila za ca 3-4 stonky).
  2. Zeleninu položiť na papierom vyložený plech na pečenie a nechať v trúbe piecť do chrumkava (ca 30min.).
  3. Dôležité je, aby bola zelenina pokrájana na rovnakú veľkosť. Po upečení som pokrájala na malé kúsky a pridala do risotta.
Please follow and like us:

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *