Tieto placky sú rýchlo hotové, krásne chrumkavé a k tomu ešte bez múky. Ideálne jedlo pre rýchli obed alebo večeru.
Na placky potrebujete:
- 1kg zemiakov
- 1 veľký sladký zemiak
- 1 vajíčko (možno vynechať)
- 1 menšia cibuľa
- Ca 5 PL zemiakového škrobu (možno vynechať)
- Soľ, čierne korenie
Smotanová plnka:
- 1 kyslá smotana
- 1 balenie jemného tvarohu
- Soľ, čierne korenie
- Jarná cibuľka
- Pažítka
- Rajčina
Postup:
- Zemiaky ošúpať, sladký zemiak takisto ako aj cibuľu. Potom všetko postrúhať na jemno. Optimálne na to použiť kuchynský robot. Zemiaky a cibuľu vložiť do nádoby vystlanej 1 textilnou kuchynskou utierkou. Potom zmes posoliť 1PL soli a nechať 10min postáť.
- Následne utierku aj so zmesou nad nádobou dobre zakrútiť a vytlačiť zo zmesy čo možno najviac tekutiny. Tú potom vyliať.
- Zmes s útierky vožiť opäť do misky, okoreniť čierným korením, pridať vajíčko a zemiakový škrob (možno vynechať) a dobre spolu premiešať.
- Panvicu zohriať do horúca, pridať olej a teplotu stlmiť na mierny oheň. Na panvicu spraviť zo zmesy placky a tie vždy rukou dobre pritlačiť aby vznikla plochá placka.
- Túto na miernom ohni z každej strany piecť pomaly 5-10min. pokiaľ pekne zhnedne a ostane chrumkavá. Dôležité je pritom pomalé opekanie na miernom ohni.
Na chicoree lodičky odobrať vrchné časti chicoree listov a naplniť ich smotanovou zmesou. Na tú zmiešať 1 kyslú smotanu s 1 tvarohom, pridať soľ, čierne korenie. Ďalej pridať pažítku a 1 jarnú cibuľku pokrájanú na drobno. Kdo chce môže pridať 1 ošúpanú a vydlabanú rajčinu pokrájanú na drobno.