Toto jedlo patrilo za môjho detstva k mojím obľúbeným. Predovšetkým však som obľubovala túto omáčku plnú chuti, ktorú jej dával vývar z mäsa a zeleniny.
Postup:
- Hovadzie mäso umyť, osušiť a okoreniť soľou, čierným korením a grilovacím korením. Mäso zprudka opiecť na oleji zo všetkých strán. Pridať cibuľu pokrájanú na väčšie kusy a krátko popražiť.
- Potom zaliať 400ml vody, pridať 2-3 mrkvy, kus zeleru, 1 bobkový list, 2ks čierného korenia, zakryť a nechať dusiť do zmäknutia mäsa. Ja som použila tlakový hrniec a varila 1,5 hod.
- Potom mäso vybrať a štavu zliať cez sitko.
- V hrnci opražiť 2 PL a 2 PL masla, pokiaľ žačne múka dostávať hnedastú farbu. Potom pridať za 3PL rajčinového pyté a doliať vodu z výpeku z mäsa. Dobre premiešať a za občastného miešania variť do zhnustnutia omáčky.
Ako príloha sa hodia cestoviny alebo varené zemiaky.