HomePecieme Koláče Domáca vianočka

Domáca vianočka

Posted in : Koláče, Pecieme on by : lydia.argilli Značky:,

Túto dobrotu si môžete kedykoľvek pripraviť doma. Je nenáročná na prípravu a chuťovo výborná. Ocenia hľavne milovníci sladkého pečiva.
 
Potrebujete:

  • 500g hl.múky
  • ½ kocky droždia
  • 75g kr.cukru
  • 200ml sladkej šlahačkovej smotany
  • Vanilková esencia alebo 1 vanilkový cukor
  • 2 vajíčka+1bielok
  • Štipka soli

Okrem toho:

  • Hrozienka alebo oriešky na ozbodu
  • 1 žĺtko
  • 2pl mlieka 

Postup:

  • Droždie rozdrviť do misky a posypať 1PL kr. Cukru. Spolu dobre premiešať a nechať 10 min. Stáť pokiaľ sa vytvorí kvások.
  • Vajíčka vyšlahať do penista s cukrom, vanilkovou esenciou a štipkou soli. Pridať sľahačkovú smotanu a ešte krátko spolu šľahať.
  • Potom pridať kvások a múku a miesiť, najlepšie kuchynským robotom, aspoň 10min. aby sa uvoľnila bielkovina z múky a vytvorilo elastické cesto. Cesto prikryť a nechať 1 hod. Na teplom mieste kysnúť.
  • Potom rozdeliť cesto na 2/3 a 1/3. Obe časti potom opäť rozeliť a 3 rovnaké kúsky (celkovo bude teda 6 kusov) a každý z nich rozgúľať na ca 30cm dlhé pásy. Najskôr zamotať tie 3 pásy z 2/3cesta, teda tie hrubšie do vrkoča. Potom po vrchu prejsť raz valčkom na cesto aby vznikol plochý tvar vrkoča (p.obrázok). Na záver potrieť strany vrkoča žĺtkom vymiešaným s mliekom.
  • Potom zamotať aj 3 pásy z 1/3 cesta, teda tie užšie pásy, a položiť ich na hrubší vrkoč. Opäť dobre potrieť žĺtkovou zmesou a nechať ešte aspon 15 min stáť. Vrch ozdobiť orieškami alebo hrozienkami.
  • Medzitým zohriať rúru na 180°C a po 15 min. cesto vložiť a nechať 35min. piecť do zlatista.

Please follow and like us:

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *