
Túto dobrotu si môžete kedykoľvek pripraviť doma. Je nenáročná na prípravu a chuťovo výborná. Ocenia hľavne milovníci sladkého pečiva.
Potrebujete:
- 500g hl.múky
- ½ kocky droždia
- 75g kr.cukru
- 200ml sladkej šlahačkovej smotany
- Vanilková esencia alebo 1 vanilkový cukor
- 2 vajíčka+1bielok
- Štipka soli
Okrem toho:
- Hrozienka alebo oriešky na ozbodu
- 1 žĺtko
- 2pl mlieka
Postup:
- Droždie rozdrviť do misky a posypať 1PL kr. Cukru. Spolu dobre premiešať a nechať 10 min. Stáť pokiaľ sa vytvorí kvások.
- Vajíčka vyšlahať do penista s cukrom, vanilkovou esenciou a štipkou soli. Pridať sľahačkovú smotanu a ešte krátko spolu šľahať.
- Potom pridať kvások a múku a miesiť, najlepšie kuchynským robotom, aspoň 10min. aby sa uvoľnila bielkovina z múky a vytvorilo elastické cesto. Cesto prikryť a nechať 1 hod. Na teplom mieste kysnúť.
- Potom rozdeliť cesto na 2/3 a 1/3. Obe časti potom opäť rozeliť a 3 rovnaké kúsky (celkovo bude teda 6 kusov) a každý z nich rozgúľať na ca 30cm dlhé pásy. Najskôr zamotať tie 3 pásy z 2/3cesta, teda tie hrubšie do vrkoča. Potom po vrchu prejsť raz valčkom na cesto aby vznikol plochý tvar vrkoča (p.obrázok). Na záver potrieť strany vrkoča žĺtkom vymiešaným s mliekom.
- Potom zamotať aj 3 pásy z 1/3 cesta, teda tie užšie pásy, a položiť ich na hrubší vrkoč. Opäť dobre potrieť žĺtkovou zmesou a nechať ešte aspon 15 min stáť. Vrch ozdobiť orieškami alebo hrozienkami.
- Medzitým zohriať rúru na 180°C a po 15 min. cesto vložiť a nechať 35min. piecť do zlatista.
Pingback: Veľkonočný veniec – recepis.sk