25 septembra, 2018
Škoricové osie hniezda podľa receptu mojej mamy

Tieto osie hniezda sú robené podľa základného cesta od mojej mamy. V dvojnásobnom množstve sa dá tiež pouziť na výrobu závinu alebo kysnutých buchiet.
Potrebujete:
- 500g hladkej múky
- 100g polohubej múky
- štipka soli
- 1/2 kvasníc
- 4Pl kr.cukru
- 300ml mlieka
- 100g masla Okrem toho
- 15g masla
- 1 škoricový cukor
- Ca. 3pl kryštálového alebo trstinového cukru
- Vajíčko na pomazanie Postup:
- Kvasnice zmiešať s 1Pl kr.cukru a zakryté nechať 15min. stáť pokiaľ sa vyrobí kvások. Medzitým nahriať (má byť horúce ale nie vrieť) mlieko, nechať v nom rozpustiť maslo. Pridať zvyšný cukor a nechať spolu vychladiť na izbovú teplotu.
- Múku zmiešať s kváskom, soľou, mliekom a maslom. Nechať aspoň 10min. spolu miesiť kuchynský, robotom! Top je dôležité lebo pomalým miesením sa uvolňuje v múke bielkovina a cesto je potom krásne vláčne. Cesto potom prikryť mokrým ručníkom a nechať 40min. spolu kysnúť.
- Medzitým roztopiť 15g masla, pridať doňho škoricový cukor a toľko cukru, aby vznikla masa podobná paste.
- Cesto rozváľkať na obdľžnik, potrieť škoricovým maslom a zakrútiť do rolky. Potom odrezať 2cm široké kúsky a klásť ich na plech vyložený papierom na pečenie. Mierne ich potlaciť rukou aby boli rovnako vysoké a prikryté nechať ďalších 20min. kysnúť.
- Na záver potrieť 1 roztrepaným vajíčkom a piecť v predhriatej rúre pri 180°C do zlatista (ca 25min.).
Please follow and like us: