Na prípravu tohto cheesecake potrebujete:
Korpus:
- 300g maslových sušienok
- 100g masla
- 50g práškového cukru
Cesto: - 800g jemného syru (mascarpone/lucina…)
- 2 balenia kyslej smotany
- 40g kukuričného škrobu
- 150g kryštálového cukru
- 2 celé vajíčka + 2 žĺtky
- Vanilkový extrakt/ vanilkový cukor
Mango cesto: - 1 zrelé mango
- 2pl kukuričného škrobu
- 1 žltko
- 50g práškového cukru
- Pár kvapiek citronovej šťavy
Mascarpone vrstva: - 1 balenie mascarpone
- balenie creme fraiche
- 1 šlahačka v prášku
- 150ml studeného mlieka
- 1 stuužovač šlahačky
- 100g práškového cukru
Okrem toho
- Mangová marmeláda
- Mätové lístky
Postup:
- Keksíky rozdrtiť buď v sáčku valčekom na cesto alebo mixérom. Zmiešať s maslom izbovej teploty a práškovým cukrom. Zmes vložiť do vymastenej okrúhlej formy na pečenie a najlepšie pomocou pohára rovnomerne cesto rozmiestniť tak, aby vznikli aspoň 1,5cm vysoké okraje. Potom nechat hodinu v chladničke tuhnúť.
- Vajíčka vyšlahať s kryšt.cukrom a vanilkou do penista. Pridať smotany a postupne pridávať jemný smotanový syr. Na záver pridať kukuričný škrob a dobre spolu premiesať.
- Mango ošúpať a pokrájať na menšie kúsky. Pridať citronovú šťavu (aby nezhnedol), práškový cukor, škrob a žĺtko a všetko rozmixovať ponorným mixérom. Časť zmesy zmiešať s cheesecake cestom a naliať do stuhnutého korpusu. Zvyšok mangovej zmesy dať na povrch cheesecaku a pomocou špajdle urobiť mramorovanie
- Formu na pečenie obaliť celofánom a položiť na plech. Potom vložiť do predhriatej rury a piect pri 180°C do stuhnutia (ca.1hod). Pred vybranim z formy nechať kolac najskôr dokladne vychladnúť.
- Kdo chce, moze na cheesecake spravit aj mascarpone vrstvu, chutný je cheesecake ale aj bez nej
- Na mascarpone vrstvu najskôr vyšlahať šlahačku v prášku s mliekom a stužovačom do tuha. Mascarpone vyšlahať v druhej miske s creme fraiche a práškovým cukrom a postupne pridávať vyšlahanú šlahačku. 2/3 zmesy naniesť na cheesecake a zvysnú časť naniesť pomocou ozdobnej špricky. Potom šprickou naniesť mango marmeládu a pomocou spajdle spraviť mramorovanie. Na záver ozdobiť mätovými lístkami.