O blogu

Vitajte na mojom blogu. Volám sa Lydia Argilli a za týmto blogom stojím ako foodstylistka a tvorkyňa receptov. Môj blog ponúka denne nové tradičné, jednoduché, zdravé ale v prvom rade CHUTNÉ recepty na každý deň. Inak aj Comfort Food. Som rada, že sa inšpirujete pri hľadaní receptov práve tu.

Aké recepty tu nájdete?

Blogov k téme varenie či pečenie je ako hviezd na nebi, napriek tomu je tento môj trošku odlišný. Nielen, že je zameraný na tradičné rodinné recepty ale tiež ponúka množstvo základných receptov.

Tu sa naučíte základné kuchárske vedomosti a triky, na ktorých môžete potom budovať. Keď tieto zvládnete, môžete ich potom ľubovolne obmieňať podľa stavu chladničky a chute. Ak ste úplný začiatočník pri varení či pečení, tak práve táto kategória vám odoberie strach zo skúšania.

Takisto ponúka tento blog veľké množstvo expresných receptov, ktoré sú hotové za 15-20 minút. Ideálne pre všetkých, ktorí ani po práci nechcú zanevrieť na teplú varenú stravu.

V menu nájdete tiež oddelenie- zbytkové recepty. Tak si rýchlo môžete nájsť ako premeniť zvyšky napríklad zemiakov, pečiva či ryže na plnohodnotnné pokrmy. Aby nič nevyšlo na zmar 😉.

Recepty sú väčšinou jednoduché a zvladnuteľné aj popri deťoch či práci. Pritom varím hlavne podľa tradičných starých receptov, ktoré sa tradovali v našej rodine či v rodinách mojích známych. 

Inšpirujte sa aj receptami na pečenie

Mojou srdcovou záležitosťou je najmä pečenie. Zákusky či koláče by nemali ani v dnešnej dobe chýbať, najmä pri slávnostných, či neďeľných obedoch. 

Čo o mne vedia len moji priatelia

Po prvom synovi som dlhé roky nevedela otehotnieť- lekári sa zhodli po dlhých vyšetreniach, že som neplodná. Ja som svôj boj nevzdala a dnes sa teším z (pre môjho lekára vždy šokujúcich) 4 detí.

Som super štrukturovaná a keď mám cieľ pred očami mám tendenciu ísť aj cez mŕtvolu (môj brat má volá kamikadze)- niekedy si prídem ako robot ktorý neodbočí z naprogramovaného cieľa.

Už od malička rada privádzam chaos do poriadku. Či už je to izba čo vyzerá ako po výbuchu, alebo záhrada bez náznaku života, alebo ako v mojom pracovnom živote úlohy a procesy, pred ktorými každý iný uteká čo najďalej, takáto výzva ma vždy vie nabudiť a motivovať.

Keďže som vyrastala s 2 bratmi, nemala som moc kamarátok, skôr som bola zvyknutá na chlapčenský (podľa mňa aj jednoduchší) spôsob komunikácie. Dodnes nedokážem veľa moc začať s ohováraním, závisťou či intrigamy. Chlapci mali v tomto o dosť jednodušie, povedzme priamejšie, praktiky 

Neznášam plytvanie, a to je jedno čím. Či už je to oblečenie po deťoch, starý nábytok ale hlavne potraviny, vždy sa snažím nájsť možnosť ďaľšieho využitia. Hlavne pri potravinách to vedie k mnohým novým, prekvapivo chutným, receptom.

Už od detstva som zbožňovala listovať v kuchárskych knihách, vždy ma ale odradilo keď som našla v surovinách ” exotické” potraviny, teda také, ktoré by moja mama zaručene nekúpila. Preto sa snažím pri varení čo najviac používať veci, čo sú bežne dostupné (maslo ghee k tomu napríklad nepatrí aj keď to je určite dobré).

Keď mám dom plný detí (moje deti+ ich kamoši) niekedy sa cítim ako v Zoo a doslova sa mi fyzicky žiada ticho. A keď sa zrazu ticho vyskytne (deti odídu do školy) stále sa obzerám, že čo sa deje a neviem si ho vychutnať. Asi je už hluk z pozadia uložený v mojom genetickom kóde 

.Je mi večne zima, asi preto mám rada leto- jediný čas v roku kedy nemrznem 

Keď mi niekdo povie, že niečo nejde, tak vždy poviem, že ono to ide, len treba prísť na to, ako. Každý mi napríklad hovoril, že pracovať na plný uväzok s viacerými deťmi sa nedá a ja to napriek tomu už 11 rokov robím na manažérskej pozícii (a to nemám žiadne nanny doma čo sa mi postará o deti). Učiť sa niečo nové popri práci, deťoch a domácnosti? Nemožné. A ja som sa napriek tomu začala venovať foteniu jedla a vedeniu foodblogu, a tento prosperuje. Samozrejme, nie všetko išlo na prvý raz tak, ako som chcela, ale nakoniec sa našla cesta. Takže moje životné motto je – kde je vôľa, tam je cesta.

Ešte zopár slov ku mne

Varenie mi leží v krvi, moja prababka bola súkromnou kuchárkou Nitrianského arcibiskupa a tiež moja babka a mama boli výborné kuchárky. Varenie a pečenie sú už od detstva moje veľké hobby a veľmi ma teší, že aj moje deti majú k tradičnému varenému jedlu pozitívny vzťah.

Rada hostím u nás doma ľudí. Moje jedlá mali vždy u naších známych a priateľoch takú dobrú rezonanciu, že som častokrát dostala ponuku na oslavy, či rôzne podujatia prispiesť jedlom či mojími zákuskami. Takisto som veľmi často vymieňala moje recepty, čo ma priviedlo na myšlienku zverejniť recepty tak, aby malo veľa ľudí z ních úžitok.

Čo ešte dodať?

Aby sa vám ľahšie varilo podľa popisu, pripravila som aj viacero videí k receptom. Tieto si môžete pozrieť na youtube alebo priamo v recepte.

Okrem toho je tento blog vedení viacjazyčne, okrem slovenských receptov sa v ňom nachádzajú aj anglické a nemecké preklady. 

Čo je recepis?

Recepis je archaické slovo, používané ešte za čias mojej babky na pomenovanie receptu. Veľmi sa mi páčila analógia tohto slova, nakoľko sú to práve staré osvedčené recepty, ktoré ma vždy nanovo inšpirujú.

Volám sa Lýdia, som mama 4 detí a žijem už veľa rokov v Nemecku.

Follow me 😉

Veľmi sa poteším, keď moje recepty vyskúšate a takisto vám budem vďačná, keď ma budete abonovať.

Sledovať moje recepty môžete či už na Instagrame, facebooku, pintereste, tik tok či youtube ale takisto prostredníctvom newsletteru. Stačí, keď na štartovacej stránke zadáte svoju E-mailovú adresu a takto budete informovaný o nových receptoch.

  • Zápisník receptov, predpredaj začal so zľavou

    Zápisník receptov, predpredaj začal so zľavou

    Mám pre Vás novinku, ktorá ma naozaj veľmi napĺňa radosťou a o ktorú sa chcem s vami podeliť. Po intenzívnych prípravách som pre Vás prichystala tento skvelý zápisník receptov, ktoré hádam ocení každá gazdinka, ktorá rada varí či pečie. Zápisník bude v predaji od 14.12.2022. Ak nechcete dovtedy čakať, môžete […]


  • Obložené chlebíčky, Canapes

    Obložené chlebíčky, Canapes

    Ak je niečo typické pre slovenskú kuchyňu a občerstvenie pre hostí, tak sú to práve obložené chlebíčky. Tieto možno pripraviť s maslom, majonézou či nátierkou podľa chuti ako základ a potom dozdobiť či už salámou, syrom alebo zeleninou. Pozrite si aj môj recept na paprikovú nátierku s kešu orieškami.


  • Orientálna šošovicová polievka

    Orientálna šošovicová polievka

    Táto šošovicová polievka je nielen sýta ale aj super aromatická. Chuťovo dominuje korenie Ras el Hanout, ktoré je typické pre arabský kontient a okrem kukurmy spája tiež chuť kmínu, koriandru, čili, feniklu a iných byliniek. Tiež výborné korenie na pečené zemiaky či pečenú zeleninu. Túto aromatickú obdobu klasickej polievky vrelo […]


  • Kuracie stehná dusené na ryži- obed z jednej panvice

    Kuracie stehná dusené na ryži- obed z jednej panvice

    Toto jedlo si vyžaduje len väčší pekáč či panvicu, ktorú možno uzavrieť. Mäso aj ryža sa dusia spolu v jednej panvici, takže nepotrebujete žiaden iný riad. Okrem toho dostane ryža chutnú arómu z kuracích kúskov. Suroviny: Postup:


Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *