Vitajte na mojom blogu. Volám sa Lydia Argilli a za týmto blogom stojím ako foodstylistka a tvorkyňa receptov. Môj blog ponúka denne nové tradičné, jednoduché, ale v prvom rade CHUTNÉ recepty na každý deň pre vašú rodinu. Som rada, že sa inšpirujete pri hľadaní receptov práve tu.
Aké recepty tu nájdete?
- Blogov k téme varenie či pečenie je ako hviezd na nebi, napriek tomu je tento môj trošku odlišný. Nielen, že je zameraný na tradičné rodinné recepty ale tiež ponúka množstvo základných receptov.
- Tu sa naučíte základné kuchárske vedomosti a triky, na ktorých môžete potom budovať. Keď tieto zvládnete, môžete ich potom ľubovolne obmieňať podľa stavu chladničky a chute. Ak ste úplný začiatočník pri varení či pečení, tak práve táto kategória vám odoberie strach zo skúšania.
- Takisto ponúka tento blog veľké množstvo expresných receptov, ktoré sú hotové za 15-20 minút. Ideálne pre všetkých, ktorí ani po práci nechcú zanevrieť na teplú varenú stravu.
- V menu nájdete tiež oddelenie- zbytkové recepty. Tak si rýchlo môžete nájsť ako premeniť zvyšky napríklad zemiakov, pečiva či ryže na plnohodnotnné pokrmy. Aby nič nevyšlo na zmar.
- Recepty sú väčšinou jednoduché a zvladnuteľné aj popri deťoch či práci. Pritom varím hlavne podľa tradičných starých receptov, ktoré sa tradovali v našej rodine či v rodinách mojích známych.
Online kurzy
Chystám sériu online kurzov, s ktorými sa môžete naučiť základom varenia buď vy alebo ich takisto môžete darovať vaším známym. Aby ste nekupovali mačku vo vreci 🙂 a mali možnosť vidieť, ako je môj kurz štrukturovaný, mám pre vás Kurz kysnutého cesta, ktorý som môžete nezáväzne pozrieť ZADARMO a rozhodnúť sa, či sa chcete so mnou učiť. Stačí mi poslať váš email cez – Kontakt (menu) a ja vám pošlem váš prístup k online kurzu.
Newsletter
Pravidelne pre svojích odoberateľov Newslettru chystám ZADARMO E-knihy s receptami ale takisto majú mojích odoberatelia možnosť získať aj rôzne exkluzívne zľavy na mojej produkty, preto neváhajte a začnite odoberať môj newsletter.
Čo o mne vedia len moji priatelia
Moje životné motto je –
kde je vôľa, tam je cesta.
Po prvom synovi som dlhé roky nevedela otehotnieť- lekári sa zhodli po dlhých vyšetreniach, že som neplodná. Ja som svôj boj nevzdala a dnes sa teším z (pre môjho lekára vždy šokujúcich) 4 detí.
Som super štrukturovaná a keď mám cieľ pred očami mám tendenciu ísť aj cez mŕtvolu (môj brat má volá kamikadze)- niekedy si prídem ako robot ktorý neodbočí z naprogramovaného cieľa.
Už od malička rada privádzam chaos do poriadku. Či už je to izba čo vyzerá ako po výbuchu, alebo záhrada bez náznaku života, alebo ako v mojom pracovnom živote úlohy a procesy, pred ktorými každý iný uteká čo najďalej, takáto výzva ma vždy vie nabudiť a motivovať.
Keďže som vyrastala s 2 bratmi, nemala som moc kamarátok, skôr som bola zvyknutá na chlapčenský (podľa mňa aj jednoduchší) spôsob komunikácie.
Dodnes nedokážem veľa moc začať s ohováraním, závisťou či intrigamy. Chlapci mali v tomto o dosť jednodušie, povedzme priamejšie, praktiky
Neznášam plytvanie, a to je jedno čím.
Či už je to oblečenie po deťoch, starý nábytok ale hlavne potraviny, vždy sa snažím nájsť možnosť ďaľšieho využitia. Hlavne pri potravinách to vedie k mnohým novým, prekvapivo chutným, receptom.
Už od detstva som zbožňovala listovať v kuchárskych knihách, vždy ma ale odradilo keď som našla v surovinách ” exotické” potraviny, teda také, ktoré by moja mama zaručene nekúpila. Preto sa snažím pri varení čo najviac používať veci, čo sú bežne dostupné (maslo ghee k tomu napríklad nepatrí aj keď to je určite dobré).
Keď mám dom plný detí (moje deti+ ich kamoši) niekedy sa cítim ako v Zoo a doslova sa mi fyzicky žiada ticho. A keď sa zrazu ticho vyskytne (deti odídu do školy) stále sa obzerám, že čo sa deje a neviem si ho vychutnať. Asi je už hluk z pozadia uložený v mojom genetickom kóde
.Je mi večne zima, asi preto mám rada leto- jediný čas v roku kedy nemrznem
Keď mi niekdo povie, že niečo nejde, tak vždy poviem, že ono to ide, len treba prísť na to, ako. Každý mi napríklad hovoril, že pracovať na plný uväzok s viacerými deťmi sa nedá a ja to napriek tomu už 11 rokov robím na manažérskej pozícii (a to nemám žiadne nanny doma čo sa mi postará o deti). Učiť sa niečo nové popri práci, deťoch a domácnosti? Nemožné. A ja som sa napriek tomu začala venovať foteniu jedla a vedeniu foodblogu, a tento prosperuje. Samozrejme, nie všetko išlo na prvý raz tak, ako som chcela, ale nakoniec sa našla cesta.
Ešte zopár slov ku mne
Varenie mi leží v krvi, moja prababka bola súkromnou kuchárkou Nitrianského arcibiskupa a tiež moja babka a mama boli výborné kuchárky. Varenie a pečenie sú už od detstva moje veľké hobby a veľmi ma teší, že aj moje deti majú k tradičnému varenému jedlu pozitívny vzťah.
Rada hostím u nás doma ľudí. Moje jedlá mali vždy u naších známych a priateľoch takú dobrú rezonanciu, že som častokrát dostala ponuku na oslavy, či rôzne podujatia prispiesť jedlom či mojími zákuskami. Takisto som veľmi často vymieňala moje recepty, čo ma priviedlo na myšlienku zverejniť recepty tak, aby malo veľa ľudí z ních úžitok.
Čo ešte dodať?
Aby sa vám ľahšie varilo podľa popisu, pripravila som aj viacero videí k receptom. Tieto si môžete pozrieť na youtube alebo priamo v recepte.
Čo je recepis?
Recepis je archaické slovo, používané ešte za čias mojej babky na pomenovanie receptu. Veľmi sa mi páčila analógia tohto slova, nakoľko sú to práve staré osvedčené recepty, ktoré ma vždy nanovo inšpirujú.
Sociálne siete
Veľmi sa poteším, keď moje recepty vyskúšate a takisto vám budem vďačná, keď ma budete abonovať.
Nájdete ma na Instagrame, facebooku, pintereste, tik tok či youtube.
Plán varenia na 1 mesiac, jedálniček na prípravu jedál
Predstavte si to: namiesto toho, aby ste každý deň vymýšľali, čo uvariť pre svoju rodinu, máte k dispozícii komplexný plán na celý mesiac. S týmto mesačným plánom prípravy jedál zamávate na rozlúčku obávanej otázke “Čo bude na večeru?” a privítate úspech pri jedle bez námahy. Riešenie vášho každodenného varenia je Mesačný jedálniček na prípravu jedál!…
Zápisník receptov
Zápisník receptov, ktorý Vás bude sprevádzať pri vašom každodennom varení. Zápisník je vo formáte A5 a obsahuje 100 strán na vlastné recepty ako aj 15 bonusových receptov zo stránky www.recepis.sk a prehľad náhradných surovín pri pečení.
229 na sklade
Kurz varenia pre začiatočníkov: Naučte sa ako pripraviť bulgur, ryžu, kuskus či tarhoňu
V tomto obsiahlom online kurze ťa krok za krokom naučím – Ako pripraviť ryžu? Ako pripraviť bulgur? Ako pripraviť tarhoňu? Ako pripraviť kuskus? Ako pripraviť pohánku? Či už si v kuchyni začiatočník, alebo si len chceš rozšíriť svoj kulinársky repertoár, vďaka týmto jednoduchým lekciám dokážeš vytvoriť chutné prílohy, ktoré pozdvihnú úroveň každého jedla.
-
Veľkonočná zľava na zápisník receptov
Veľká noc je už doslova za dverami a preto chcem sa s vami ako prípravu na tento čas podeliť hneď o 2 veci. Veľkonočné recepty Jednak som vypracovala väčšie množstvo receptov k veľkonočným sviatkom. Mnohé z týchto receptov sú tradičné recepty na pochúťky, ktoré nechýbajú v kuchyniach niektorých krajov slovenska, […]
-
10 veľkonočných receptov
Blíži sa veľká noc a rada by som vám ponúkla výber 10 chutných receptov ako inšpiráciu na blížiace sa veľkonočné pečenie. U nás doma prevážajú hlavne kysnuté recepty ale samozrejme ani linecké drobné pečivko či zákusky nemajú chýbať. Hlavnou znakom jarného pečenia je rýchla príprava a svieža chuť a tak […]
-
Štrúdové cesto na slano – Börek rolky s hovädzím mäsom
Štrúdlové cesto, alebo Filo cesto nemusí byť pripravené len na sladko, ako to väčšinou poznáme. Hodí sa skvelo aj na prípravu chutným slaných pokrmov. Jednými z takých sú tieto chutné rolky plnené hovädzím mäsom a zemiakmi, ktoré určite zachutia vašej rodine. Výborný pokrm z jedného plechu.
-
Veľkonočná hrudka
Ak pochádzate z východneho Slovenska tak je veľkonočná hrudka určite neodmyslitelnou dobrotou na veľkonočnom stole. Čím je veľkonočná hrudka výnimočná? Tento syr vyrobený z mlieka a vajíčok je veľmi ľahko obmienateľný, od klasickej podoby, až po verziu so šunkou, či pažítkou alebo varenou mrkvou či inou zeleninou. Veľkonočná hrudka môže […]