Cukinové langoše

V lete je záhrada plná cukín, to dáva človeku nové možnosti ako ich kreatívne a chutne využiť. Raz som dostala tip urobiť z ních langoše a to som musela aj vyskúšať. Výsledok bol výborný- chrumkavé langoše plné chute. Rada sa preto podelím o môj recept.

Suvoviny:

  • 1 stredne veľká cukina
  • 500g hl.múky
  • 15g čerstvých kvasníc
  • 1Pl kr.cukru
  • 1Pl soli
  • 150g zakysaného mlieka (kefir)
  • 1/2 balenia prášku do pečiva
  • 1Pl oleja
  • Ca 1/2 šálky mlieka

Postup:

  1. Cukinu postúhať aj so šupkou na hrubo. Posoliť 1PL soli a nechať aspoň 10min. postáť. Potom vytlačiť všetkú tekutinu. Najlepšie na to zamotať cukinu do utierky a zatociť až pokiaľ je všetká tekutina preč.
  2. Kvasnice rozdrobiť a posypať cukrom. Nechať 10min. postáť aby vznikol kvások.
  3. Cukinu zmiesať s kváskom, múkou, olejom, soľou, kefírom, práškom do pečiva, múkou a postupne pridávať mlieko. Nechať miesiť v kuchynskom robote aspoň 5-10min, pokiaľ nevznikne hladké, trochu lepivé cesto.
  4. Cesto zakryté nechať 1/2hod kysnúť. Rozválkať a nechať ďaľších 20min kysnúť.
  5. Potom vykrojit jednotlivé bochníky a na pomúčenej prac.ploche vygúľať alebo vyťahať langoše. Tie opražiť v oleji do zlatista a potom každý kus posypať soľou a potrieť cesnakom.
  • Šalát z čínskej kapusty so sladko-kyslím dressingom

    Šalát z čínskej kapusty so sladko-kyslím dressingom

    Tento dressing pripravovala už moja babka a musím priznať že patrí k mojím obľúbeným – či už pri uhorkovom šaláte alebo papirkovom či rajčinovom, s týmto dressingom chutia šaláty proste vždy skvelo. Tak aj tento miešaný šalát z čínskej kapusty, skvelá príloha k mäsu. Suroviny: 1/2 hlávky čínskej kapusty 1 […]


  • Rýchly hroznový koláč, hrnčekový recept

    Rýchly hroznový koláč, hrnčekový recept

    Nenáročný koláč, ktorý si pripravíte za pár minút a to bez váženia. Vďaka krupici má chrumkavú kôrku na povrchu, napriek tomu mu to neodoberá y jeho vláčnej a šťavnatej chuti. Suroviny: 3 vajcia 1/2 šálky oleja 1/2 šálky mlieka (alebo rastlinného mlieka) 1/2 šálky cukru 1 šálka hl. múky 1/2 […]


  • Bazový sirup

    Bazový sirup

    Už ste niekedy spracovávali nie kvety ale plody bazy? Tieto sú takisto jedlé, ale pozor, až po ich tepelnej úprave. Plody musia prejsť varením nad 70C, inak môžu obsahovať jedovaté látky, takže nikdy by sa nemali jesť surové. Takisto sa spracovávajú len úplne čierne plody, nezrelé treba vybrať a vyhodiť. […]


Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.