Guláš sa dá pripraviť na mnoho rôznych spôsobov, asi každá krajina má svoj vlastný. Tak napríklad v Nemecku sa guláš pripravuje len z cibule, mäsa, paradajkového pretlaku a sladkej papriky. V ázijských krajinách sa doňho zas pridávajú zeleniny ako baklažán či cukina alebo tekvica hokaido. Na slovensku moja mama varievala vždy verziu do ktorej sa vkladali zemiaky a tej sa mi dnes zachcelo. Recept prikladám.
Potrebujete:
- Hovädzie mäso (ja som použila 500g)
- zhruba rovnaké množstvo ošúpanej a pokrájanej cibule
- 4-5 rajčín
- 1 strúčik cesnaku
- 2-3 zelené papriky
- 500g zemiakov
- koreniny: soľ, chilli, červená sladká paprika,majorán, čierne korenie, gulášové korenie
Postup:
- Cibuľku pražiť pomaly do hnedista na oleji (kdo chce môže pre lepšiu chuť pridať bravčovú masť). Keď je sklovitá vložiť osolené a čiernym korením okorenené hovädzie mäso a spolu pražiť pokiaľ nezačne z mäsa vytekať šťava.
- Potom pridať ošúpané a pokrájané paradajky ako aj papriku a 1 postrúhaný zemiak. Zaliať 1l vody, osoliť a v tlakovom hrnci variť 2 hodiny. Potom nechať 10min. hrniec mimo ohňa a tlakový príklop otvoriť.
- Pridať červenú sladkú papriku, roztlačený cesnak ako aj zemiaky pokrájané na kúsky. Opäť zakryť a variť do zmäknutia zemiakov (ca. 30min). Na záver pridať za 1PL gulášového korenia, 1 PL sušeného majoránu a podľa potreby dochutiť soľou a sušeným chilli.
Ako príloha sa hodí chlieb alebo knedľa a mne sa vždy žiada niečo kyslé. V tomto prípade som vyrobila uhorkový šalát so sladko-kyslým nálevom.