Tieto koláčiky sú vhodné či už k sviatkom ako aj bežne cez rok. Cesto je krásne krehké a relatívne nenáročné na prípravy. Recept používam už roky ten istý a vždy sa vydaria.
Potrebujete:
- 150g masla
- 1 vanilkový cukor
- 2 žĺtky
- 80g kryštálový cukor
- 250g hladkej múky
- lekvár na plnenie
Postup:
- Žĺtka vyšľaháme s cukrom a vanilkovým cukrom do penista.
- Pridáme maslo izbovej teploty a postupne pridávame preosiatú múku až pokiaľ vznikne vláčne cesto.
- Cesto zabalíme do fólie a necháme aspoň hodinu tuhnúť v chladničke.
- Potom cesto rozdelíme na 2 časti. Prvú časť vygúľame na pomúčenej doske a vykrojíme z nej vzor (napríklad motýľ). Druhú časť vygúlame na rovnakú hrúbku a vykrojíme taký istý vzor, ale pri druhom ceste v strede vytvoríme otvor, buď malý kruh alebo iný malý vzor.
- Koláčiky pokládieme na plech. Počet koláčikov bez otvoru a s otvorom by mal byť rovnaký.
- Koláčiky pečieme pri 200°C do zhnednutia (ca 10min). Potom ich necháme vychladnúť.
- Koláčiky bez otvoru pomažeme jednotlivo marmeládou a kladieme na ne koláčiky s otvorom.
- Na záver ich posypeme práškovým cukrom.
