HomeHlavné jedlá slané Jemné lasagne s hovädzím mletým mäsom a bešamelovou omáčkou

Jemné lasagne s hovädzím mletým mäsom a bešamelovou omáčkou

Posted in : Hlavné jedlá slané, Mäsité jedlá on by : lydia.argilli

Už roky robím lasagne a vždy mi v nich vadili relatívne veľké kusy mletého mäsa/rajčín/cibule..Dnes som dostala nápad rajčinovu omáčku s mäsom po uvarení jemne rozmixovať a výsledok je super -jemnulinké lasagne bez veľkých kusov. Odteraz už ani inak robiť nebudem.

Prikladám recept:

Na prípravu lasagne si treba pripraviť rajčinovú a bešamelovú omáčku. Na rajčinovú omáčku treba opražiť 1 cibuľu pokrájanú na kocky, pridať 200g mletého hovädzieho mäsa, osoliť, okoreniť čiernym korením a pražiť pokiať je mäso pekne hnedé. Potom pridať 300ml rajčinového pretlaku passata alebo 1 dózu rajčín v šťave a nechať ešte krátko prevariť. Dochutiť sušeným chilli, 1 čl cukru a podľa potreby dosoliť. Potom nechať vychladnúť a krátko rozmixovať ponorným mixérom.

Na bešamelovú omáčku nechať najskôr roztopiť v hrnci 3pl masla, pridať rovnaké množstvo hl. Múky a krátko spolu popražiť pokiaľ vznikne zápražka. Tu zaliať 100ml vývaru (najlepšie hovädzím) a 300ml mlieka. Osoliť, dochutiť nastrúhaným muškátovým orieškom a za stáleho miešania variť až pokiaľ omáčka nezhustne. Potom nechať vychladnúť.

Samotná príprava lasagni  je po tejto predpríprave už nenáročná. Do obĺžnikovej formy na pečenie dať najskôr na spodok za 1 naberačku bešamelovej omášky a tu rozotrieť. Na to položiť pláty lasagne (surové bez varenia). Kde sa prekrývajú, treba na spoj dať trošku bešamelovej omáčky, alebo nadbytočnú časť plátu odlomiť. Na prvú vrstvu lasagnovych cestovin dať opäť 1 naberačku bešamelovej omáčky, rozotrieť, dať za 1 naberačku rajčinovej omáčky, rozotrieť a položiť druhú vrstvu plátov lasagni. Toto opakovať ca 4-5 krát pokiaľ sa minie rajčinová omáčka.

Posledná vrstva je tvorná plátmy, na ktoré sa dá už len bešamelová omáčka a na záver sa posype tento posledný plát hrubou vrstvou postrúhaného syru (napr. Gouda/eidam). Doležité je, aby počas vrstvenia boli všetky pláty dobre pokryté omáčkou. Počas pečenia plátky krásne navlhnú a tým sa uvaria, preto nieje potrebné ich predvárať. Na záver nechať lasagne v pekáči piecť pri 180°C pokiaľ syr nedostane zlatistú farbu.

Please follow and like us:

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial