dietny mrkvovy salat s jogurtom recept

Ľahký mrkvový šalát bez majonézy

Tento šalát sa tradične pripravuje v tureckej kuchyni a je to vynikajúca lahôdka. Netradične sa v ňom mrkva opeká na sucho (teda bez oleja) a práve vďaka tomuto kroku je mrkva krásne vláčna a aromatická. Tento šalát je vynikajúca príloha napríklad ku grilovanému mäsu a neodmietnú ho ani zarytý odporcovia šalátov. Okrem toho, vďaka zálevke z jogurtu je veľmi nízko kalorický.

Potrebujete:

  • 1kg mrkvy
  • 250ml bieleho jogurtu
  • 1čl cukru
  • 1čl sušeného cesnaku
  • Soľ, čierne korenie

Postup:

  1. Mrkvu treba ošúpať a postrúhať najemno.
  2. Potom treba zohriať panvicu do horuca a pridať mrkvu (bez oleja) a pomaly ju pražiť pokiaľ zmeniífarbu na zlatistú, Mrkva sa nesmie praziť, len dehydratovať. Podla veľosti panvice rozdeliť mrkvu na 2-3dávky a postupne opekať.
  3. Potom nechat vychladnúť.
  4. K vychladnutej mrkve pridať jogurt (kdo chce môže pridať aj 2pl tatarskej omáčky kvôli jej kyslastej chuti) a zvyšné korenie.
  5. Odložiť na chladné miesto.

Moj tip: Najlepšie chutí salat po pár hodinách v chladničke.

Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *