Tento šalát sa tradične pripravuje v tureckej kuchyni a je to vynikajúca lahôdka. Netradične sa v ňom mrkva opeká na sucho (teda bez oleja) a práve vďaka tomuto kroku je mrkva krásne vláčna a aromatická. Tento šalát je vynikajúca príloha napríklad ku grilovanému mäsu a neodmietnú ho ani zarytý odporcovia šalátov. Okrem toho, vďaka zálevke z jogurtu je veľmi nízko kalorický.
Potrebujete:
- 1kg mrkvy
- 250ml bieleho jogurtu
- 1čl cukru
- 1čl sušeného cesnaku
- Soľ, čierne korenie
Postup:
- Mrkvu treba ošúpať a postrúhať najemno.
- Potom treba zohriať panvicu do horuca a pridať mrkvu (bez oleja) a pomaly ju pražiť pokiaľ zmeniífarbu na zlatistú, Mrkva sa nesmie praziť, len dehydratovať. Podla veľosti panvice rozdeliť mrkvu na 2-3dávky a postupne opekať.
- Potom nechat vychladnúť.
- K vychladnutej mrkve pridať jogurt (kdo chce môže pridať aj 2pl tatarskej omáčky kvôli jej kyslastej chuti) a zvyšné korenie.
- Odložiť na chladné miesto.
Moj tip: Najlepšie chutí salat po pár hodinách v chladničke.
